FLORIA PUTRAJAYA 2014

.

.

.

.

Ahad lepas jugak

Selepas Subuh sepi-e ..

Kami ke Putrajaya …

Untuk Floria Putrajaya 2014

Bukan dengan Mamat Selfie ni tapi .

1

 

.

.

.

Kami adalah …

Dak Ana ..

Empunya Blog Coco-Nutz

2

 

.

.

.

Dak Kakak ..

Dan DakRock ..

Oh ya..

Dak Kakak dah nak balik terus , for good ke kampung halaman dia ..

Segala bentuk pujukan , samaada daripada saya atau BudakLast adalah tidak dilayan

* Pensan !!! *

* Mengenangkan kain baju 7 orang manusia yang akan dibasuh , di sidai , dilipat dan digosok setiap hari … *

* Tetapi setelah tempoh bertenang … dapatlah idea untuk mencari ‘ day-maid ‘ *

* Fuhh .. legaaaa…. *

3

 

.

.

.

Bunga untuk Floria tahun ini adalah Bunga Begonia.

Bunga Asam Batu ..

4

 

.

.

.

Jangan memain !!

Pedang pun boleh tajam beb !!!

5

 

.

.

.

Inilah Bunga Begonia .

6

 

.

.

.

Selalu nampak dan tau bunga ni tapi tak tahu lak Begonia namanya …

7

 

.

.

.

8

 

.

.

.

Tujuan utama ke Floria tahun ini adalah untuk mencoba teknik ‘ free lensing ‘

Mengambil gambar dengan lensa yang tidak dipasang pada badan kamera ..

Gi Gugel ..

Nanti paham ..

Susah jugak !!

* Sebab kena setting Manual  !! *

Inilah antara hasil-hasilnya  … tak berapa semenggah !!

9

 

.

.

.

10

 

.

.

.

11

 

.

.

.

Macam pakai ‘ tilt lense ‘ ..

Ada plane yang sharp in focus ..

Ada yang tak ..

Bukan bokeh tapi.

12

 

.

.

.

13

 

.

.

.

14

 

.

.

.

Lenguh-lenguh tangan !

Kebas tangan !!!

Serius !!!

15

 

.

.

.

16

 

.

.

.

17

 

.

.

.

18

.

.

.

19

 

.

.

.

Banyak yang tak menjadik ..

Lain kali boleh cuba lagi ..

Kat tempat yang redup yang tak menjadikkan peluh leleh-leleh …

20

 

.

.

.

Ok ..

Ini shots guna teknik biasa

Tapi manual Focusing

Sebab lensa 50mm saya tak boleh auto focus ..

Nak direpair .. Takut  karang ongkos me-repair lebih mahal dari lens pulak …

IMG_0119

.

.

.

Hoh !!

Habis kelaut fokusnya bila fokus cara manual !!!!

IMG_0128

.

.

.

IMG_0131

.

.

.

IMG_0129

.

.

.

Jangan kelip-kelipkan mata anda ..

Memang blur gitu!

IMG_0130

.

.

.

IMG_0132

.

.

.

Tau tak apa ni.. ?

Bontot botol air mineral !!!

Diwarnakan ..

Dibuat bumbung ..

IMG_0133

.

.

.

Thema Floria tahun ni..

‘ Raikan Cinta ‘

IMG_0136

 

.

.

.

IMG_0137

 

.

.

.

Gerbera  kembar !!

IMG_0158

 

.

.

.

IMG_0160

 

.

.

.

Masa kami kat sini

Belum mula lagi Pertandingan Kucingnya..

Kucing-kucingnya masih dalam sangkar lagi !

Tak dapatlah jumpa kucing tiup flute tu …

IMG_0179

 

.

.

.

IMG_0183

 

.

.

.

‘ Guest Book ‘ di Taman DiRaja

Of koz lah ..

Mesti nak tinggal kesan kannnn ….. !

IMG_0206

 

.

.

.

Saya suka bunga orkid ni ..

Masa kecik-kecik saya dulu .. saya panggil Bunga Princess

Sebab nampak macam seorang puteri yang ber’skirt’ kembang .. Bertiara besar ..

IMG_0208

 

.

.

.

IMG_0211

 

.

.

.

Yang ni di pameran yang kat dalan ‘ esboks besar ‘ tu ..

IMG_0218

 

.

.

.

Banyak menggunakan bunga orkid kat pameran ni..

* Mungkin sebab bunga orkid boleh tahan laaamaaaa …. *

IMG_0220

 

.

.

.

Saya ada coba tanam bunga ini..

Tak berbunga-bunga ..

Tau tak bunga apa ni ?

Harum Sundal Malam

Tuberose Rose ..

Saya suka bau dia !!

IMG_0256

 

.

.

.

Dengan ucapan …

Untuk seorang kawan saya itu …

” Kuda tu pun pakai knee guard !!! ‘

* Sambil meraba lutut *

IMG_0267

 

.

.

.

Malam-malam mesti cantik kat sini !!!

Ada jugak ‘ flower-fire ‘ malam-malam kat sini !!

Sila lah datang !!

IMG_0162

 

.

.

.

Kawan saya kata …

” sediakan payung sebelum hujan dan waktu panas. (jengket kaki nak ambik yg sangkut2 tu….) ”

IMG_0172

 

.

.

.

.

 

Advertisements