PART III : PUSAT HIDUPAN LIAR SEMENGGOH KUCHING : THE GRAND OLD LADY

.

.

.

.

Sesampai kami di Kuching

Terus ke Hotel

Hotel 360 Express City Centre

Saya pilih Hotel ni kerana ..

Kalau booking on-line

Boleh booking terus pengangkutan ke Hotel dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching tu

Cume RM 2.99 sehala seorang

Kalau teksi .. RM 26 sehala satu teksi

 

.

.

.

Hotelnya di tengah-tengah Bandaraya Kuching

Di Plaza Phoenix

Sesampai je ..

Terus disambut dengan senyuman manis oleh En Azam

Terus panggil nama saya

Sampai ke check out dia ingat nama saya

Bilik selesa

Luas

 

.

.

.

Saya pilih Hotel 360 Express City Center ni jugak sebab ada servis ini

Mereka boleh uruskan pengangkutan ke Taman Budaya Sarawak

RM 24 [ + RM 60 untuk tiket masuk ]

Dan ke Pusat Hidupan Liar Semenggoh

RM 35 seorang

Senang

Tak payah pikir-pikir pasal pengangkutan

Selesa pulak vannya.

 

.

.

.

1

 

.

.

.

.

 

Ok

Sambung cerita

PUSAT HIDUPAN LIAR SEMENGGOH , KUCHING

Pusat ini dalam 30 minit dari Bandaraya Kuching

Sebut betul-betul ya …

Se-meng-[ as in Supermeng as in Supermeng Malaya ] -goh

[ Supermeng Malaya .. One of the bestest travel and photography blog … Kegemaran dan rujukan saya …. Gi ahh baca ..]

2

 

 

.

.

.

Parking

Kemudian kena jalan sikit ..

3

 

 

.

.

.

Tak jauh pun ..

Kena senyap

Nanti ‘ mereka ‘ lari !

4

 

.

.

.

Siapakah ‘ mereka ‘ ?

Mereka adalah Orang Utan

Pusat Hidupan Liar Semenggoh, Sarawak yang mengkhaskan penempatan bagi sebilangan orang utan yatim piatu, cedera mahupun yang dirampas daripada individu yang memeliharanya secara haram.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0227&pub=Utusan_Malaysia&sec=Impak_Alam&pg=al_01.htm#ixzz2yRcH1100
© Utusan Melayu (M) Bhd

5

 

 

.

.

.

Sesampai ..

Kami jumpa mereka

Ibu dan Anak

6

 

.

.

.

Ibu nama Seduku

Anak nama Ganya

7

 

.

.

.

Seduku

43 tahun

Grand Old Lady of Semenggoh

Anak paling kecik nama Ganya

8

 

 

.

.

.

Hai Ganya !!!!

9

 

.

.

.

Comel sangat!!!

10

 

.

.

.

Semua ketawa bila Ganya buat somersault gini

11

 

.

.

.

12

 

.

.

.

Pengsan!!

13

 

.

.

.

Bagi anak orang utan, ia akan bergantung kepada ibunya untuk menyusu dan mendapatkan perlindungan selama satu hingga dua tahun sebelum bergerak bebas secara sendirian

14

 

.

.

.

15

 

.

.

.

Orang utan yang muda pula akan dibawa oleh renjer untuk belajar memanjat pokok, bergayutan antara dahan dan mencari makanan.

16

 

.

.

.

Ini maknya

Seduku

Umur 43 tahun

Jangka hayat orang utan di habitat liar mampu mencecah sehingga 45 tahun dan jika dipelihara di dalam pusat pemuliharaan ia mampu menjangkau sehingga usia 60 tahun.

17

 

.

.

.

Tengah berusaha pecahkan kelapa untuk isinya

18

 

.

.

.

Satu kepuasan kalau dapat gambar yang ada ‘ eye contact ‘ sebegini!

19

 

.

.

.

Nampak je macam jinak

Tapi masih liar

Masih garang

Tak boleh datang dekat-dekat

Saya ni pun ,  guna lensa zoom saya

20

 

.

.

.

21

.

.

.

22

 

.

.

.

Kalau ada gambar-gambar gini..

Orang ke .. Orang Utan ke .. Kambing ke..

Mesti ‘ cliche’ nya , akan ada yang kata ..

‘ Merenung masa depan ‘

Macam lah kau boleh baca pikiran mereka …!

Padahal mungkin sedang menahan kentut !!

23

 

.

.

.

Pencahayaan sangat menyebelahi saya!

24

 

.

.

.

Ramai orang yang datang sini pada masa tu

Ada dua sessi bagi makanan

Pagi .. 9-10 pagi

Petang 3-4 petang

Jangan terlambat ..

25

 

.

.

.

26

 

.

.

.

Si Ganya manjat sana sini

Main-main sana sini macam budak-budak

27

 

.

.

.

28

 

.

.

.

29

 

.

.

.

30

 

.

.

.

Dahi luas gitu maknanya muda lagi

31

.

.

.

Masa kami datang

Masuk adalah percuma

Kerana meraikan Hari Hidupan Liar Sedunia

Untung aaah pelancong asing

[ Bayaran untuk mereka mahallah jugak .. tak ingat berapa tapi ]

32

 

.

.

.

44

.

.

.

Ini Aman ..

One of the ‘ King ‘

45

.

.

.

 

.

.

.

 

Ok

Esok sambung  yang lain pulak!

The King !

.

.

.

.

 

 

 

Advertisements